Rooftop Sistemi
Rooftoplar; klima santrali ve kondensing cihazını tek bir yapı içerisinde toplayan, dış ünite ve iç üniteyi bir arada bulunduran, ısıtma ve soğutma çevriminin tümünün aynı ünite içerisinde gerçekleştiği, kompakt ve birleşik bir hava koşullandırıcısıdır.
Çatı tipi klima diye de adlandırılan bu sistem, paket klima cihazlarının bir parçasıdır. Paket tipi klima cihazları; ticari ve endüstriyel olarak iki grupta incelenebilir. Büyük çoğunluğu konutlarda kullanılan ve kapasitesi 18 KW kadar olan cihazlar ticari, geniş ticari alanlarda kullanılan ve kapasitesi 18 KW üzeri olan cihazlar ise endüstriyel olarak gruplandırılır.
Rooftop’ların genel kullanım amacı, içerisindeki havayı dönüştürebileceği gibi ortamdaki havadan da yararlanarak istenilen yere taze hava vermek ve mekanın içindeki havayı temizlemektir. Ayrıca rooftoplar; ısıtma, soğutma, havalandırma ve nem kontrol için bir çok yerde kullanılabilir.
Bu iklimlendirme cihazları ”sadece soğutma” veya ”ısıtma ve soğutma” yapabilmesi yönü ile değerlendirilebilir. Isıtma işlemi; cihazın tersine çevrim yaparak ısı pompası görevi üstlenmesiyle birlikte elektrikli ısıtıcı, sıcak su bataryası veya gaz yakma modülü kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Soğutma işleminde; ısı iç ortamdan alınıp dış ortama iletilir. Bu işlem sırasında dış ortam tarafındaki batarya kondenser, iç ortam tarafındaki batarya ise evaporatör işlevi görür.
Rooftopların yapısı 5 ana parçadan oluşur. Genleşme vanası, evaporatör, fan, kompresör ve diğer tamamlayıcı parçalardır. Kompresörde sıkıştırılan soğutucu gaz kondensere gönderilir. Kondenserde sıkıştırılmış gazın sıcaklığı düşürülerek sıvı hale geçmesi sağlanır. Bu bölüm ”yüksek basınç devresi” olarak adlandırılır. Kondenserden sonra soğutucu akışkan genleşme vanasına gönderilerek basıncı düşürülür. Basıncı düşürülen soğutucu akışkan buharlaşmanın gerçekleştirileceği evaporatöre aktarılır. Bu bölüm ”alçak basınç devresi”dir. Evaporatörden çıkan soğutucu akışkan çevrimi tamamlamak için tekrar kompresöre gider. Çevrim, ısının alınması ve tekrar ısı kazanılması şeklinde sürekli devam eder.
Rooftop cihazların kullanım alanları; restaurantlar, havalimanları, mağazalar, sinema, tiyatro ve konferans salonları, endüstriyel binalar ve geniş ticari binalardır. Mekanın konumuna ve büyüklüğüne göre Rooftop model ve kapasiteleri değişebilmektedir.